Ranskalainen poliittinen maisema on aina ollut täynnä juonia, draamaa ja yllätyksiä, mutta vuonna 2014 François Hollanden, tuolloisen Ranskan presidentin, salasuhde näyttelijätär Julie Gayet’n kanssa sai koko maan pysähtymään. “Le Canard Enchaîné”, tunnettu satiirinen viikkolehti, paljasti suhteen, ja kuvia Hollandea ja Gayet’ta moto-ajelemassa Pariisin kaduilla levisi kuin villitähti.
Skandaali räjähti juuri Hollanden poliittisella huipulla. Hänen suosio oli jo laskenut talousongelmien ja korruption epäilyjen vuoksi, mutta salasuhde oli viimeinen pisara monille hänen kannattajilleen. Kuvat Hollandea Gayet’n kanssa herättivät paitsi hämmästystä myös loukkaantumista. Kansalaisten keskuudessa käytiin kiivaita keskusteluja siitä, oliko presidentin yksityiselämä salassa pidettävä vai vaatiiko valtion johtaja korkeampia moraalisia standardeja.
Hollande ja Gayet pysyttelivät ensin hiljaa, mutta mediamyllystä selviytymiseksi Hollande antoi lopulta lehdistötilaisuuden, jossa hän vahvisti suhteen olemassaolon. Hän pyysi anteeksi virheistään ja lupasi keskittyä Ranskan asioihin. Gayet puolestaan pysytteli julkisuudesta poissa ja kommentoi asiaa vasta myöhemmin.
Ranskalainen mediakoneisto ei kuitenkaan ollut tyytyväinen Hollanden lyhyeen selitykseen. Lehdistö alkoi perehtyä Hollande ja Gayet’n tapaamisiin, heidän asumiseensa yhdessä sekä yhteisiin hankintoihin ja matkoihin. “Le Canard Enchaîné” julkaisi uusia paljastuksia lähes viikoittain, ja skandaali pysyi otsikoissa kuukausia.
Hollanden suosio ei koskaan noussut takaisin skandaalin jälkeen. Hän joutui kriisin keskelle myös muista syistä: talouskasvu oli hidasta, työttömyys korkea ja kansalaisten luottamus politiikkaan heikko. Hollande päätti lopettaa presidentin uransa vuonna 2017 ja Emmanuel Macron valittiin hänen seuraajakseen.
Hollanden salasuhdeskandaali oli vain yksi monista skandaaleista, jotka ovat koetelleet Ranskan politiikkaa viime vuosikymmeninä. Ranskassa on vahva perinne paljastaa poliitikkojen salaisuudet ja epäselvyydet, ja “Le Canard Enchaîné” on toiminut tässä roolia jo vuosia.
Hollande ei ollut ensimmäinen eikä viimeinen ranskalainen poliitikko, joka joutui seksuaalisia skandaaleja kohdanneeksi. François Mitterrand, Hollandea edeltänyt presidentti, oli myös tiedetty naistenmies ja hänen suhteenensa oli paljon puhuttu tavaksi Ranskan politiikassa.
Hollande ja Gayet’n suhde herätti myös keskustelua siitä, miten mediakin käyttää valtaa ja vastuu. Onko lupa paljastaa poliitikoiden yksityiselämää, jos se ei vaikuta heidän julkiseen toimintaansa? Vai pitäisikö poliittisten johtajien yksityiselämä suojella?
Hollanden tapauksessa paljastukset vaikuttivat kuitenkin hänen kykyynsä toimia presidenttinä. Kansalaisten luottamus häneen romahti, ja se heijastui myös hänen hallituksensa poliittisiin päätöksiin.
François Hollande - ura ja perhe-elämä
Hollande syntyi 1954 Rouenissa, Ranskassa. Hän opiskeli Sciences Po:ssa Pariisissa ja aloitti poliittisen uransa sosialistipuolueessa. Vuonna 2012 hän voitti presidentinvaalit Nicolas Sarkozyn jälkeen. Hänen presidantin aikanaan Ranskan talous oli vaikeuksissa, ja työttömyys nousi merkittävästi. Hollande myös joutui arvostelun kohteeksi hallintonsa epäonnistumisten vuoksi.
Hollande on ollut naimisissa kahdesti:
- 1981-1988: Ségolène Royal
- 2014-nykyään: Julie Gayet
Hollanden ja Royalin neljä lasta ovat Nicolas, Julien, Clémentine ja Flora. Hollande ja Gayet tapasivat vuonna 2011 ja heillä on yksi yhteinen lapsi, syntynyt vuonna 2017.
Taulukko François Hollanden urasta:
Aika | Toimi |
---|---|
1981-1988 | Ranskan Sosialistipuolueen jäsen |
1986 | Valittu Ranskan kansalliskokoukseen |
2001 | Sosialistien puoluejohdossa |
2005 | Tultuaan nimitetyksi hallituksen johtoon |
2008-2012 | Sosialistipuolueen ehdokas Ranskan presidentinvaalissa |
2012-2017 | Ranskan presidentti |
François Hollanden presidennyksiaika oli täynnä poliittisia ja taloudellisia haasteita. Hänen salaisuhteensa Julie Gayet’n kanssa lisäsi presidentin maineen vaikeuksia. Skandaali osoitti, että Ranskan poliitikot ovat myös alttiina henkilökohtaisten skandaalien vaaroille.
Ranskan kansalaisyhteiskunta ja mediakin on edelleen vahvasti kiinnostunut poliittisten johtajien yksityiselämästä ja sen vaikutuksista heidän kykyyn johtaa maata. Hollande ja Gayet’n salasuhde oli vain yksi esimerkki siitä, miten yksityinen elämä voi sotkea politiikan ja viedä keskustelun pois tärkeistä yhteiskunnallisista kysymyksistä.